Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Δύο μέτρα και δύο σταθμά.


Επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Αρχηγείο Αστυνομίας, την Εθνική Επιτροπή κατά της Βίας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απέστειλε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας μας εκφράζοντας την απογοήτευση και τον προβληματισμό του για την συμπεριφορά της αστυνομίας και την αποτελεσματικότητα που αυτή έχει στην προσπάθεια για καταστολή της βίας στα γήπεδα, καθώς επίσης και για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται. Αναλυτικά η επιστολή:


Αξιότιμοι κύριοι,

Δια της παρούσας θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη απαρέσκεια και απογοήτευση μας καθώς και τον προβληματισμό και ανησυχία μας για την συμπεριφορά της αστυνομίας και την αποτελεσματικότητα που αυτή έχει, στην προσπάθεια για καταστολή της βίας στα γήπεδα.

Εδώ και καιρό κατ΄ επανάληψη έχουμε σταθεί στο πλευρό σας τόσο ως διοίκηση, όσο και ως απλοί φίλαθλοι, με πράξεις κι όχι με λόγια στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για να ενημερωθούν και να πειστούν οι φίλαθλοι μας να εγκαταλείψουν κάθε πράξη βίας στα γήπεδα γιατί μόνο ζημιά προκαλεί. Το πιο ισχυρό επιχείρημα που χρησιμοποιούμε είναι ότι πλέον οι ποινές είναι αυστηρές και ιδιαίτερα ζημιογόνες τόσο για το σωματείο μας, σε ότι αφορά ποινές από την ομοσπονδία, όσο και για τους ίδιους τους δράστες σε ότι αφορά ποινικές διώξεις από την πολιτεία σύμφωνα και με την κατά τ΄ άλλα πολλά υποσχόμενη νέα νομοθεσία.

Εκείνο όμως που έχει τη μέγιστη σημασία, είναι να πεισθούν με πράξεις και όχι στα λόγια, ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονται, καθώς και οι ενέργειες που θα γίνονται από την αστυνομία, κυρίως στις περιπτώσεις καταστολής, θα είναι ομοιόμορφες για όλους, αλλιώς ενισχύεται η προκατάληψη με άγνωστες και ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι στο κομμάτι εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων, η ανομοιομορφία δυστυχώς πρωταγωνιστεί. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι, ενώ οι φίλοι της ομάδας μας έχουν κατά γενική ομολογία επιδείξει τεράστια συμμόρφωση στη νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΚΟΠ, σε μια και μόνη παρεκτροπή τους στον αγώνα με την ΑΕΚ, τόσο η ομάδα με ποινές από τη δικαστική όσο και οι ίδιοι ατομικά, με τις πολλές συλλήψεις και προσαγωγές σε δικαστήρια που έγιναν, έχουν σωστά υποστεί τις συνέπειες αυτής τους της παρεκτροπής.

Σε εκείνον τον αγώνα η αστυνομία ανέβηκε στην κερκίδα, προεβει σε συλλήψεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης με τον Αρχηγό Αστυνομίας ήταν καταπέλτες με τις δηλώσεις τους, τα ΜΜΕ διατήρησαν και συντήρησαν το θέμα προβάλλοντας «ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥΣ» για εβδομάδες, καταθέσεις ζητήθηκαν από δεκάδες πολίτες και γενικά θεωρήθηκε από την αστυνομία πρόκληση και ευκαιρία ν΄ αποδείξει την πρόθεση και αποφασιστικότητα της να μην ξαναδεχτεί τέτοιες συμπεριφορές.

Δυστυχώς όμως γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης σε περιπτώσεις επεισοδίων που ακολούθησαν το δικό μας αγώνα. Είδαμε παιχνίδια, όπως π.χ. το ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ στην καλαθόσφαιρα, το ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΠΟΛΛΩΝ, το ΑΠΟΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ, το ΑΝΟΡΘΩΣΗ – ΟΜΟΝΟΙΑ, όπου παρά τα εκτεταμένα επεισόδια, ελάχιστες και υποτυπώδεις ή και καθόλου συλλήψεις έγιναν, δεν είδαμε πρόσωπα να καταζητούνται, δεν ακούσαμε βαρύγδουπες δηλώσεις από πολιτειακούς άρχοντες, παρά μόνο ακούσαμε τον αρχηγό να ανακοινώνει μέχρι και 20 αστυνομικούς τραυματίες χωρίς να έχουν γίνει καθόλου συλλήψεις.

Παρότι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση διαφορετικής προσέγγισης και διαχείρισης των περιστατικών βίας με κριτήριο είτε την επαρχία των δραστών, είτε την φανέλα που φορούν, αυτό δεν είναι αρκετό εκτός κι αν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται.

Ελπίδα μας είναι να υπάρξει προβληματισμός και ομοιόμορφη εφαρμογή των μέτρων και νομοθεσίας από τούδε και στο εξής αλλιώς μπαίνουμε ξανά σε μια μάχη που δεν πρόκειται να κερδίσουμε.

Γραφείο Τύπου

ΑΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: