Τρίτη 6 Μαΐου 2008

4 Οκτωβρίου 1930



Στις 4 Οκτωβρίου του 1930 τριάντα ένας αθλητές και παράγοντες της Λεμεσού συναντήθηκαν στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος στην οδό Αγίου Ανδρέου και πήραν την ιστορική απόφαση να ιδρύσουν την Αθλητική Ένωση Λεμεσού (ΑΕΛ). Το όνομα Αθλητική Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ) ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του κτηματολογίου Δημήτρη Τσιέπη.
Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930 και η πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1) την κατέχει ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, ο αείμνηστος Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΛ είναι ένα από τα οκτώ ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (1934).
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΛ αποτελούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της Λεμεσιανής κοινωνίας όπως: Κρίτων Τορναρίτης (δικηγόρος και αργότερα πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας), Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολωμονίδης (πατέρας του Δημήτρη Σολομωνίδη), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σταύρος Πίττας. Άλλοι πρωτεργάτες ήταν οι Μάριος Μαληκκίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης (υπηρέτησε επί 20ετία ως πρόεδρος της ΑΕΛ), Πάρης Πιερής, Παναγιώτης Μαύρος, Γεώργιος Πλατσιάρας και ο Βρετανός Marten Williamson.
Η ΑΕΛ, από την αρχή της ίδρυσης της και σε αντίθεση με άλλα σωματεία της Κύπρου, θεμελιώθηκε πάνω σε υγιείς αρχές και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Το αθλητικό πνεύμα και η αγάπη για το σωματείο ήταν και ο κύριος λόγος που η ΑΕΛ αγκαλιάστηκε αμέσως από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Λεμεσιανής κοινωνίας. Η ΑΕΛ ήταν η πρώτη διδάξασα στο ″ευ αγωνίζεσθε″ στην Κύπρο, καθώς ο αείμνηστος ιδρυτής του σωματείου Νίκος Σολομωνίδης βασίστηκε το 1930 όταν δημιουργούσε την Αθλητική Ένωση Λεμεσού, στην φιλοσοφία του ″όπου άμιλλα και νίκη εστί″ λέγοντας χαρακτηριστικά:″Μην διαχωρίσετε τους αθλητές με τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, θρήσκευμα, χώρα, πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν είναι όλοι φίλοι και αδελφοί″.Έχοντας συμπληρώσει 78 χρόνια ύπαρξης, αυτή η ιδέα που λέγεται ΑΕΛ αξίζει και επιβάλλεται να μην ξεχνούμε ποτέ ότι είμαστε οι συνεχιστές των προσπαθειών μερικών ανθρώπων που οραματίστηκαν τη δημιουργία του μεγαλύτερου αθλητικού σωματείου στην Κύπρο και το πέτυχαν! Η Αθλητική Ένωση Λεμεσού έχει ξεπεράσει τους 200 τίτλους σε όλα τα αθλήματα γι’ αυτό και θεωρείται το μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: