Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Έξω απ΄ τα δόντια ο Πρόεδρος.


Έντιμοι Κύριοι,


Δια της παρούσας θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό μας για τα πρόσφατα έκτροπα στον αγώνα ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΕΛ που έγινε στις 26/04/2009 και ιδιαίτερα στον απαράδεκτο, ασυντόνιστο και αποδιοργανωμένο τρόπο που η αστυνομία «αντίδρασε» και τα «διαχειρίστηκε» με πλήρη και παταγώδη αποτυχία. Είναι θλιβερό κατάντημα για όλο το οικοδόμημα της Κυπριακής Αστυνομίας αλλά και του πολιτικού προϊσταμένου της, του Υπουργού Δικαιοσύνης, ένα παιχνίδι με περιορισμένο ενδιαφέρον και θεωρητικά χαμηλή επικινδυνότητα, να έχει την εξέλιξη που είχε, εξαιτίας της ανικανότητας της αστυνομίας να διαχειριστεί μια μικρή μερίδα ανεγκέφαλων οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που εγκλώβισαν και πετροβολούσαν για ώρες τους ελάχιστους (15-20 τον αριθμό) οπαδούς της ΑΕΛ που βρίσκονταν στο γήπεδο, ενώ πετροβολισμό και ζημιές δέχτηκε αν είναι δυνατόν εν έτη 2009, το Λεωφορείο της ομάδας με τους ποδοσφαιριστές μέσα, σε κάποιο άλλο σημείο του γηπέδου.


Αλήθεια κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ της Αστυνομίας πόσο πιστεύετε ότι ανταποκριθήκατε στα καθήκοντα σας υπηρετώντας τους θεσμούς και τ’ αξιώματα που κατέχετε, όταν η Κυπριακή Αστυνομία δεν στάθηκε άξια ούτε να προβλέψει, ούτε να σχεδιάσει αλλά ούτε να διαχειριστεί και να καταστείλει κάποια έκτροπα που θα μπορούσε κάλλιστα ν’ αποφύγει, ή αν μη τι άλλον να τερματίσει πολύ εύκολα.


Αντιλαμβάνεστε καθόλου το ότι η ανικανότητα των υφιστάμενων σας, η οποία φαντάζομαι γνωρίζετε ότι έχει αντίκτυπο και στα δικά σας πρόσωπα, έθεσε άμεσα σε κίνδυνο την ασφάλεια 15-20 οπαδών της ΑΕΛ, οι οποίοι φαντάζομαι αναγνωρίζετε ότι δικαιούνται τόση προστασία όση και οι οπαδοί των άλλων ομάδων όταν επισκέπτονται την Λεμεσό, καθώς επίσης και ολόκληρης της ποδοσφαιρικής ομάδας μας, η οποία αναγκάστηκε να φύγει άρον-άρον με σπασμένα γυαλιά πεταγμένα στα καθίσματα των ποδοσφαιριστών και να επιστρέψει στην Λεμεσό κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.


Αντιλαμβάνεστε καθόλου, μετά από τις τόσες και τόσες συσκέψεις και παρασυσκέψεις, μελέτες, σεμινάρια, διαβουλεύσεις , αποφάσεις, νομοθεσίες, ότι τα επεισόδια στα γήπεδα είναι ένα εύθραυστο ζήτημα που μπορεί να προκληθεί και να εξελιχθεί με απροσδιόριστη ταχύτητα και τρομακτικές διαστάσεις εξαιτίας της αδυναμίας και ανικανότητας κάποιων να προβλέψουν και να διαχειριστούν τις καταστάσεις; Αντιλαμβάνεστε πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αυτά τα έκτροπα να οδηγήσουν με μια αλυσιδωτή εξέλιξη δύο μεγάλα σωματεία και τον κόσμο τους σε σύγκρουση.


Προφανώς ΟΧΙ γιατί αν τα αντιλαμβανόσασταν θα είχατε λάβει τα μέτρα σας έγκαιρα και η θλιβερή προχθεσινή εικόνα θ’ αποφεύγετο.


Εμφανώς ΟΧΙ, γιατί αν τα αντιλαμβανόσασταν θα μπορούσατε ακόμα και μετά την εκδήλωση των επεισοδίων και τον εγκλωβισμό των φιλάθλων μας στο νότιο πέταλο του ΓΣΠ εύκολα να πράξετε τα αυτονόητα που συνήθως πράττετε στη Λεμεσό και να τα καταστείλετε σε ελάχιστο χρόνο. Γιατί αν δεν απατόμαστε η ΜΜΑΔ εδρεύει στη Λευκωσία κι όχι εκτός. Ακόμα κι αν η αδυναμία σας να σχεδιάσετε σωστά την αστυνόμευση του αγώνα είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση των επεισοδίων, θα μπορούσε κάλλιστα να κληθεί ένας ουλαμός της ΜΜΑΔ και σε 10-15 λεπτά να παρευρεθεί στο σημείο καταστέλλοντας αποφασιστικά την συμπεριφορά των οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε συλλήψεις, οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα τον παραδειγματισμό των άλλων, αλλά και την άρση της προκατάληψης για ανομοιόμορφη αντιμετώπιση φιλάθλων από την αστυνομία ανάλογα με το χρώμα της φανέλας που φορούν και της πόλης που ζουν.


Γιατί άραγε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πολιορκίας δεν έγινε χρήση δακρυγόνων για διάλυση των ταραξιών, κάτι που πολύ συχνά βλέπουμε κι αντιμετωπίζουμε έξω από το Τσιρειο στάδιο, όπου φαίνεται η υπομονή και η ανοχή εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα; Αναμένουμε μια απάντηση πρώτα γιατί η ΜΜΑΔ δεν ήταν ως όφειλε γύρω από το γήπεδο και δεύτερο έστω και να μην ήταν, γιατί δεν ήταν αρκετές δύο ολόκληρες ώρες πολιορκίας για να προλάβει να φτάσει από την έδρα της, που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα, στο στάδιο ΓΣΠ.
Να θυμίσουμε ότι παρόμοιες καταστάσεις έγιναν και στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο Λευκόθεο στάδιο σε καλαθοσφαιρικό αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ, όπου και πάλι οι παράγοντες του ΑΠΟΕΛ ήταν αυτοί που διέσωσαν τους πολιορκημένους αθλητές και παράγοντες μας που κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί ενώ ακόμα αναμένονται συλλήψεις, όπως και χθες να σημειωθεί ότι και πάλι παράγοντες της Ομόνοιας ήταν αυτοί που παρενέβησαν ούτως ώστε να λήξει η πολιορκία δύο ολόκληρες ώρες μετά το τέλος του παιχνιδιού, χωρίς φυσικά και πάλι να υπάρξει καμία σύλληψη.


Αναμένουμε έκτοτε και την απάντηση σας σε επιστολή μας ημερομηνίας 27/01/2009 με την οποία κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η ακατανόητη αυτή ολιγωρία σας κι ο ανομοιόμορφος χειρισμός σας.


Διερωτόμαστε κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας που εξαφανίστηκαν οι βαρύγδουπες και αποφασίστηκες δηλώσεις σας, η σκληρή σας για λογούς εντυπώσεων γλώσσα, οι άμεσες και κατ΄ ιδίαν επισκέψεις σας στους χώρους των επεισοδίων, η έφοδος της ΜΜΑΔ στις κερκίδες, οι διαταγές για παρέλαση από τα ΜΜΕ φωτογραφιών υπόπτων για μέρες ολόκληρες, οι συλλήψεις και οι προσαγωγές, οι πιέσεις για άμεση εκδίκαση υποθέσεων, οι αποφάσεις δικαστηρίων και οι εκτελέσεις ποινών που είδαμε σε άλλες περιπτώσεις όπου είχαν συμμέτοχη οπαδοί της ΑΕΛ;


Γνωρίζεται πολύ καλά τις προσπάθειες που η διοίκηση της ΑΕΛ κατέβαλε φέτος με μεγάλη επιτυχία στην πάταξη των φαινομένων βίας στα γήπεδα. Σ΄ αυτή την περίπτωση όμως μας έχετε ακριβώς απέναντι σας, αφού φαίνεται ότι οι πολλαπλές προειδοποιήσεις μας με επιστολές και κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ότι η ανομοιομορφία στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στα μέτρα που λαμβάνονται πριν, κατά την διάρκεια και μετά τα επεισόδια, δεν σας ακούμπησαν καθόλου.


Απαιτούμε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης άμεσα πλέον να συγκαλέσει σύσκεψη στο Υπουργείο και ενώπιων μας ν΄ απαιτήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας καθώς κι από τον υπεύθυνο αξιωματικό που είχε την ευθύνη του αγώνα να λογοδοτήσει και να μας εξηγήσει, αν μπορεί φυσικά, την αδυναμία του.


Απαιτούμε άμεση και παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται κι ευθύνονται ενώ τέλος απαιτούμε επιτακτικά επιτέλους την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης απ΄ αυτούς που έχουν την ευθιξία να το κάνουν, αλλιώτικα θα επανέλθουμε ζητώντας πιο δραστικά μέτρα.
Δικαιωματικά έχουμε την απαίτηση να μας χειρίζεστε ως ισότιμους πολίτες αυτής της πολιτείας, διαφορετικά να είστε έτοιμοι να σας επιστρέψουμε αυτή την άρνηση με την παράδοση των στοιχείων που μας καθιστούν μέλη της.

Αναμένοντας την απάντηση σας άμεσα.

Με εκτίμηση,


Δια Διοικητικό Συμβούλιο,
Ανδρέας Σοφοκλέους

Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: