Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009


Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αντρέας Σοφοκλέους με ανακοίνωση του στα Μ.Μ.Ε τοποθετείται με αφορμή τον απαράδεχτο ορισμό του κ. Τράττου για τα κακώς έχοντα στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έχει κοινοποιηθεί στους πιο κάτω:


1. Γραφείο Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας

2. ΚΟΠ

3. Επιτροπή Διαιτησίας

4. Υπουργείο Παιδείας

5. ΚΟΑ

6. Υπουργείο Δικαιοσύνης

7. Αρχηγείο Αστυνομίας

8. Επιτροπή κατά της Βίας

9. Κυπριακή Βουλή (Αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές)


Δια της παρούσας θέλω να εκφράσω την λύπη και την απογοήτευση μου για τον τρόπο με τον οποίο τα ζητήματα της Κυπριακής διαιτησίας αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους φορείς και αρχές, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της όχι απλώς να μην επιλύονται, αλλά να ενισχύονται και να διαιωνίζονται, επιτρέποντας στον όρο συγκάλυψη να κάνει δικαιολογημένους κύκλους στα μυαλά των Κύπριων φιλάθλων και στην έννοια προκατάληψη και τις παρενέργειες της να στοιχειώνουν και να κατατρέχουν το ποδόσφαιρο μας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την έννοια προκατάληψη γίνεται σαφής αναφορά τόσο στην προκήρυξη όσο και στην περιβόητη νομοθεσία κατά της βίας, ξεκαθαρίζοντας με έμφαση ότι πρέπει ακόμα και να διώκονται ποινικά αυτοί που με δηλώσεις τους δημιουργούν τέτοιες συνθήκες που υποβοηθούν την εκδήλωση φαινομένων βίας. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που ένας διαιτητής πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον και με παραδοχή του Προέδρου της ΚΟΠ, αξιωματούχων του αθλητισμού, ακόμα και του ίδιου του διαιτητή, προέβη σε μια πολύ κακή διαιτησία που ενδεχομένως έκρινε έναν τελικό Κυπέλλου, πικραίνοντας απίστευτα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων και προκαλώντας αίσθηση αναξιοπιστίας και τεράστιας προκατάληψης; Είναι τραγική παράληψη, ελπίζω τυχαία και όχι σκόπιμη, τόσο της προκήρυξης, όσο και του νομοθέτη να ποινικοποιούνται μόνο δηλώσεις παραγόντων των σωματείων, ενώ οι πράξεις και παραλήψεις διαιτητών, αξιωματούχων και παραγόντων της ΚΟΠ που προκαλούν προκατάληψη τους είναι αδιάφορες.


Θα ανέμενε κάποιος ότι τουλάχιστον αν δεν υπήρχε σκοπιμότητα σ’ αυτή την άθλια διαιτησία από τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ διαιτητή που διαθέτει αυτός ο τόπος, κάποια αρμόδια αρχή, κάποιος αρμόδιος φορέας, είτε ονομάζεται ΚΟΠ, είτε Επιτροπή Διαιτησίας, είτε οτιδήποτε άλλο, θα τιμωρούσε τουλάχιστον παραδειγματικά αυτόν τον διαιτητή σύμφωνα με τους κανονισμούς διαιτησίας. Αντ’ αυτού και κρυβόμενοι όλοι πίσω από την τάχατες απαγόρευση δημοσιοποίησης των ποινών που επιβάλλει η Επιτροπή Διαιτησίας διατείνονταν ότι ο διαιτητής τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Διαιτησίας και θα το δείτε.


Το είδαμε προφανώς με τον άμεσο ορισμό του στην πρώτη ουσιαστικά αγωνιστική ημέρα μετά τον τελικό (αφού την προηγούμενη απουσίαζε όχι γιατί ήταν τιμωρημένος, αλλά γιατί εκκρεμούσε εις βάρος του η υπόθεση στην δικαστική). Ο ορισμός αυτός θεωρούμε ότι αφήνει έκθετο τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, αφού αποδεικνύεται αδύναμος να διαχειριστεί το σώμα του οποίου ηγείται, μη μπορώντας να εμποδίσει τον κάθε επιτήδειο εκ Πάφου ορμώμενο παραγοντίσκο κι όσους άλλους μολύνουν το Κυπριακό Ποδόσφαιρο, από το να χρησιμοποιούν υποτελείς τους για να κάνουν την δουλειά τους, ενώ οι ίδιοι παραμένουν στο απυρόβλητο, δηλώνοντας απ’ εδώ κι απ’ εκεί ότι θα στείλουν την ΑΕΛ στη Β’ κατηγορία, όπως έκαναν στην ΑΕΚ.


Μετά από συσκέψεις και παρασυσκέψεις που έγιναν στα Υπουργεία, στην ΚΟΠ και στην Βουλή επισημάνθηκε πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα της προκατάληψης και των γενεσιουργών αιτίων της, καθώς και πόσο επικίνδυνο είναι να ωθήσει σε πράξεις βίας. “Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές” αν νομίζετε ότι την προκατάληψη την δημιουργούν οι παράγοντες με τις δηλώσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή “καταπίνετε την κάμηλο”, επιτρέποντας στους διαιτητές στην προκειμένη περίπτωση, να προβαίνουν σε πράξεις (άθλια διαιτησία τελικού) που πραγματικά δημιουργούν μέγιστη προκατάληψη, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις πράξεις και παραλήψεις εκείνων των θεσμικών οργάνων της Ομοσπονδίας τα οποία προκλητικά, ανεξήγητα και ύποπτα δεν διαπίστωσαν το παραμικρό στην εν λόγω διαιτησία κι όχι απλώς δεν τιμώρησαν τον διαιτητή παραδειγματικά, αλλά τον επιβράβευσαν ορίζοντας τον ΑΜΕΣΩΣ μετά τα λάθη του σε αγώνα.


Εάν οι δηλώσεις των παραγόντων θα έπρεπε μια φορά να ποινικοποιηθούν και ν΄ αναφέρονται στο νέο νόμο περί της βίας στα Γήπεδα, τότε ενέργειες σαν κι αυτή του κ. Τράττου, αλλά πολύ περισσότερο των θεσμών αυτών που του επέτρεψαν να τις κάνει χωρίς ίχνος ενδοιασμού, κι αναφερόμαστε ξεκάθαρα στην ΚΟΠ και την Ε. Δ, πως θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστούν; Είναι θλιβερή διαπίστωση μας ότι δυστυχώς οι καλές προθέσεις στα μέτρα κατά της βίας είναι λόγια κενά περιεχομένου, απλά για να συγκαλύψουν των γύμνια μας , θέλοντας απλώς να φιμώσει τους παράγοντες από το να εγείρουν τα μεμπτά στον χώρο του ποδοσφαίρου, αδιαφορώντας και συγκαλύπτοντας αυτούς που με τις ενέργειες τους προκαλούν τις δηλώσεις.


Κάποιοι επιτέλους πρέπει ν΄ ανοίξουν το φάκελο ΚΟΠ και Διαιτησία και να τον θέσουν στο μικροσκόπιο ανθρώπων που αγαπούν το άθλημα και θέλουν πραγματικά να το προωθήσουν και να το αναπτύξουν. Κάποιοι πρέπει οπωσδήποτε και επιτακτικά να παρέμβουν γιατί υπάρχει πλέον κίνδυνος, συμφέροντα και ανομίες στο χώρο του ποδοσφαίρου μας που πρέπει ν’ αποκαλυφθούν, να ρυθμιστούν και να επιλυθούν άμεσα, γιατί αγγίζουν όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας και όχι μόνο τον αθλητισμό, με πολύ προβληματικές συνέπιες.


Πρέπει το μήνυμα να πάει καθαρά:


- Αν δεν μπορεί ο κ. Τράττος ως ο «καλύτερος διαιτητής» να διαιτητεύσει σωστά έναν τελικό Κυπέλλου, να τιμωρηθεί παραδειγματικά κι αν το επαναλαμβάνει να πάει σπίτι του ως ανίκανος, γιατί ζημιώνει το άθλημα.

- Αν δεν μπορεί ο «παρατηρητής» να διακρίνει μια άθλια από μια καλή διαιτησία και δίνει βαθμούς γελοίους για την περίπτωση, πάραυτα να πάει σπίτι του γιατί ζημιώνει το άθλημα.

- Αν δεν μπορεί η «Επιτροπή Διαιτησίας» να διακρίνει μια άθλια από μια ,καλή διαιτησία αφήνοντας απαρατήρητες και ατιμώρητες περιπτώσεις σαν κι αυτές του κ. Τράττου στον τελικό, να πάει σπίτι της γιατί ζημιώνει το άθλημα.

- Αν δεν μπορεί ο Πρόεδρος της ΚΟΠ να διαχειριστεί τα όργανα της Ομοσπονδίας που ηγείται για την προαγωγή και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας, να πάει σπίτι του γιατί ζημιώνει το άθλημα.


Για άλλη μια φορά εμείς ως ΑΕΛ εγείρουμε τα προβληματικά ζητήματα στον χώρο του Κυπριακού Ποδοσφαίρου προτείνοντας ταυτόχρονα μέτρα και μεθόδους αντιμετώπισης τους ως ακολούθως:


Α) Εφόσον υπάρχει παραδοχή ακόμα και από ραδιοφωνικές δηλώσεις του Προέδρου της ΚΟΠ για αδύνατη Κυπριακή διαιτησία και εφόσον ο κ. Τράττος είναι ένας από τους καλύτερους που έχουμε κι είχε την προβληματική εμφάνιση που είχε στον τελικό Κυπέλλου, και εφόσον οι παρατηρητές μας ηθελημένα ή άθελα προστατεύουν κακές διαιτησίες δίνοντας προκλητικές βαθμολογίες σε κάκιστες εμφανίσεις, καθίσταται απόλυτη και επιτακτική ανάγκη η κάθοδος ξένων διαιτητών και παρατηρητών. Είναι η μοναδική διέξοδος για άρση της προκατάληψης και δημιουργίας συνθηκών εμπιστοσύνης στον θεσμό της διαιτησίας, αλλιώς όλοι στην Ομοσπονδία και στην Επιτροπή Διαιτησίας καθίστανται εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνοι για όποιες άλλες “αδύναμες” διαιτησίες προκύψουν από τούδε και στο εξής.


Β) Η ΑΕΛ προτίθεται να διενεργήσει μεγάλη έρευνα/δημοσκόπηση για να καταγράψει επιτέλους ποια πραγματικά είναι η εικόνα και η εκτίμηση που ο φίλαθλος κόσμος της Κύπρου έχει για το ποδόσφαιρο μας και ποια αξιοπιστία ο χώρος αυτός εκπέμπει, παραδίδοντας τα αποτελέσματα της στους “αρμοδίους” να τα αξιοποιήσουν για βελτίωση των κακώς εχόντων.


Γ) Καλούμε ανοιχτά την Κυπριακή Βουλή στην ολομέλεια της και μέσω των αρμόδιων επιτροπών της, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον ΚΟΑ και το Αρχηγείο Αστυνομίας με τις επιτροπές του κατά της βίας, να δώσουν την πρέπουσα σημασία στα τεκταινόμενα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου και να παρέμβουν άμεσα για να διασφαλίσουν την καθαρότητα του καθώς και συνθήκες ευ αγωνίζεσθε, αφού το ποδόσφαιρο, ειδικά στην Κύπρο, είναι ο πραγματικός βασιλιάς του αθλητισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές και επηρεαζόμενους. Πρέπει επιτέλους να ληφθούν καθαρές αποφάσεις και μέτρα για καταπολέμηση των ανομιών και των συμφερόντων, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ένα καθαρό άθλημα μακριά από προκατάληψη και βία.


Δ) Να απαγορευτεί άμεσα και επιτακτικά η συμπερίληψη αγώνων του Κυπριακού Πρωταθλήματος στο στοίχημα εντός Κύπρου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να προστατευτούν τα Κυπριακά Σωματεία από ενδεχόμενη συμπερίληψη τους σε δελτία εκτός Κύπρου.


Ε) Να γίνουν όλες οι απαραίτητες καταστατικές αλλαγές με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την εκδημοκρατικοποίηση της διαχείρισης της ΚΟΠ, αφού αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες αλλαγές απαίτησε και η UEFA να γίνουν και παρότι υπήρξε καταστατική συνέλευση πριν ένα μήνα, δεν προωθήθηκαν.


ΣΤ) Άμεσα να ελεγχθεί η ικανότητα του Έμμισθου Μηχανισμού και δομής της Ομοσπονδίας και να γίνει η στελέχωση της με άτομα που μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτού του επιπέδου ούτως ώστε να μην δημιουργούνται αχρείαστα προβλήματα στην διεξαγωγή του πρωταθλήματος.


Να σημειωθεί ότι γνωρίζω πως οι προτάσεις και εισηγήσεις μας θα ενοχλήσουν αρκετούς που θίγονται με ενδεχόμενο να σκεφτούν μεθόδους αντεκδίκησης. Καλό είναι όσοι κάνουν τέτοιες σκέψεις να προβληματιστούν διπλά και τριπλά, αφού εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα για καθαρό και τίμιο πρωτάθλημα για όλους, καλώντας όσους άλλους συμφωνούν μαζί μας να σταθούν δίπλα μας.


Εμείς κάνουμε ξεκάθαρα έκκληση προς τους φίλους της ομάδας μας για άλλη μια φορά. Πρέπει πάνω απ’ όλα να προστατεύσουν και να δώσουν την υποστήριξη τους στις έντονες προσπάθειες της Διοίκησης για ξεκαθάρισμα στον χώρο του Κυπριακού ποδοσφαίρου, μένοντας οπωσδήποτε μακριά από πράξεις βίας που στο τέλος δίνουν άλλοθι σε όποιους αγωνιούν να σταματήσουμε την αντίδραση μας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι προκαλούμε ένταση. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι για να επέλθει αυτή η κάθαρση στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου για την οποία εμείς σαν διοίκηση αγωνιζόμαστε θα πρέπει όλοι οι φίλοι της ομάδας να σταθούν άξιοι συμπαραστάτες στο πλευρό μας, πάντοτε μακριά από πράξεις βίας που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην ομάδα μας, δίνοντας μας δύναμη ούτως ώστε υπερπηδήσουμε τα διάφορα εμπόδια που βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.


Δια Διοικητικό Συμβούλιο,


Αντρέας Σοφοκλέους

Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: